

EMB MIMAROPA 6TH EIA SUMMIT Orientation and Training-Workshop on the policy updates in relation to Philippine Environmental Impact Statement (EIS) System Via Microsoft Teams November 25 and 26, 2021



PROGRAM

	DAY 1	
8:00-8:30 (30 min)	Registration of Participants	Secretariat
8:30-9:00 (30 min)	Opening Program	
	Opening Prayer and National Anthem	VIA MARIE CLAIRE BAROMA Information Officer
	Welcome/Opening Remarks	JOE AMIL M. SALINO Regional Director
		BRICCIO T. ABELA President, PCAPI MIMAROPA
9:00-10:30 (90 mins)	EIA Policy Updates	EMB Central Office To be confirmed
10:30-10:45 (15 min)	Open Forum (Q&A Session)	Facilitator (MC)
10:45-12:15 (90 min)	DENR – Policy Updates Prescribing the Guidelines on the issuance of Provisional Agreement for all Tenurial Instrument issued Under the Forestry Code (DAO 2021 – 17)	DENR – MIMAROPA Office
12:15-12:30 (15 min)	Open Forum	Facilitator (MC)
12:30-1:30 (60 min)	LUNCH BREAK	
1:30-2:30 (60 min)	Different and acceptable approaches in preparing an Environmental Impact Assessment (EIA) Report and responses relative to the EIA Review Committee (EIARC) Comments and Additional Information (AI)	JOSE REYNATO M. MORENTE Registered EIA Review Committee
2:30-2:45 (15 min)	Open Forum	Facilitator (MC)
2:45-3:45 (60 min)	Policies and Guidelines updates on Free and Prior Informed Consent [FPIC] And Other Related Processes (NCIP Administrative Order 2012-03)	National Commission on Indigenous Peoples (NCIP) MIMAROPA
3:45-4:00 (15 min)	Open Forum	Facilitator (MC)
4:00-5:00 (60 min)	MGB – Policy Updates (Guidelines on the preparation of Geological Assessment for Non-Metallic Resources Extraction Projects, Sand and Gravel in Particular)	MGB Regional Office
5:00-5:15 (15 min)	Open Forum	Facilitator (MC)



EMB MIMAROPA 6TH EIA SUMMIT Orientation and Training-Workshop on the policy updates in relation to Philippine Environmental Impact Statement (EIS) System *Via Microsoft Teams* November 25 and 26, 2021



PROGRAM

DAY 2			
7:00-8:00 (60 min)	BREAKFAST		
8:00-8:30 (30 min)	Recap of yesterday's activities	Participants	
8:30-9:30 (60 min)	Updates on Solid Waste Management (ESWM) Memorandum from Undersecretary on Solid Waste Management and Local Government Units Concerns; ECC Application for All Sanitary Landfill Projects	EMB CENTRAL OFFICE, ESWMD	
9:30-9:45 (15 min)	Open Forum	Facilitator (MC)	
9:45-10:45 (60 min)	Updates on Pollution Adjudication Board (PAB) Rules and Procedures	MARIA RIZZA CARMELA T. RANJO OIC, Legal Section	
10:45-11:00 (15 min)	Open Forum	Facilitator (MC)	
11:00-11:30 (30 min)	Closing Remarks	NICOLE YURI V. DORADO OIC, Clearance and Permitting Division JOE AMIL M. SALINO Regional Director	
11:30-12:00 (30 min)	Awarding of Certification of Participation	Facilitator (MC)	
12:00-1:00 (60 min)	Lunch Break		
1:00 - Onwards (60 min)	PCAPI MIMAROPA Meeting	Facilitator (MC)	