

Regional Consultation on the Formulation of the MIMAROPA REGIONAL DEVELOPMENT PLAN 2023-2028

04 NOVEMBER 2022 | 09:00 AM CITY GARDEN SUITES HOTEL MANILA

I. Indicative Program of Activities

Regional Consultation on the Formulation of the MIMAROPA Regional Development Plan (RDP) 2023-2028 04 November 2022 | City Garden Suites Hotel Manila

Time	Activity	Persons Responsible	Duration
08:30 AM	Registration	EDC/IDC Secretariat	30 mins.
09:00 AM	 Preliminaries National Anthem Invocation MIMAROPA Hymn Acknowledgment 	DAC Secretariat	15 mins.
	of Participants Welcome Remarks	GOV. JOSE R. RIANO Chairperson, RDC MIMAROPA Governor, Province of Romblon	
PLENARY SESS	ION 1	·	
09:15 AM	Presentation 1 – Formulation of the MIMAROPA RDP 2023-2028	DIR. AGUSTIN C. MENDOZA Vice-Chairperson, RDC MIMAROPA Regional Director, NEDA MIMAROPA	40 mins.
09:50 AM	Presentation 2 – Workshop Mechanics	MS. SHERYLL B. SARABIA Chief, NEDA MIMAROPA-PFPD	10 mins.
SIMULTANEOU	S BREAKOUT SESSIONS		
GROUP 1 : Foo	od Security, Agriculture, Ag	ri-business	
10:00 AM	Presentation of Assessment and Challenges, Proposed Strategies, and Priority Programs and Projects	EDC Secretariat	30 mins.
10:30 AM	Panel Discussions	Panelist 1	15 mins.
10:45 AM		Panelist 2	15 mins.
11:00 AM	Group Workshop	EDC Secretariat	60 mins.
12:00 NN	LUNCH BREAK		
01: 00 PM	Group Workshop	EDC Secretariat	120 mins.
GROUP 2 : Tra	de, Investment, Services	1	
10:00 AM	Presentation of Assessment and Challenges, Proposed Strategies, and Priority Programs and Projects	EDC Secretariat	30 mins.
10:30 AM	Panel Discussions	Panelist 1	15 mins.
10:45 AM		Panelist 2	15 mins.

Regional Planning Committees: Economic Development Committee (EDC) and Infrastructure Development Committee (IDC)

Time	Activity	Persons Responsible	Duration
11:00 AM	Group Workshop	EDC Secretariat	60 mins.
12:00 NN	LUNCH BREAK		
01:00 PM	Group Workshop	EDC Secretariat	120 mins.
		opment, Technology and Innova	
10:00 AM	Presentation of	EDC Secretariat	30 mins.
	Assessment and		
	Challenges,		
	Proposed Strategies,		
	and Priority Programs		
10.00.444	and Projects	D	15 .
10:30 AM	Panel Discussions	Panelist 1	15 mins.
10:45 AM		Panelist 2	15 mins.
11:00 AM	Group Workshop	EDC Secretariat	60 mins.
12:00 NN	LUNCH BREAK		
01:00 PM	Group Workshop	EDC Secretariat	120 mins.
GROUP 4 : Wo	nter		
10:00 AM	Presentation of	IDC Secretariat	30 mins.
10.00 / 101	Assessment and		00 111113.
	Challenges,		
	Proposed Strategies,		
	and Priority Programs		
	and Projects		
10:30 AM	Panel Discussions	Panelist 1	15 mins.
10:45 AM		Panelist 2	15 mins.
11:00 AM	Group Workshop	IDC Secretariat	60 mins.
12:00 NN	LUNCH BREAK		
01: 00 PM	Group Workshop	IDC Secretariat	120 mins.
	ysical Connectivity		120111101
10:00 AM	Presentation of	IDC Secretariat	30 mins.
	Assessment and		
	Challenges,		
	Proposed Strategies,		
	and Priority Programs		
	and Projects		
10:30 AM	Panel Discussions	Panelist 1	15 mins.
10:45 AM		Panelist 2	15 mins.
11:00 AM	Group Workshop	IDC Secretariat	60 mins.
12:00 NN	LUNCH BREAK		
01:00 PM	Group Workshop	IDC Secretariat	120 mins.
GROUP 6 : Pov	wer and Energy		
10:00 AM	Presentation of	IDC Secretariat	30 mins.
	Assessment and		
	Challenges,		
	Proposed Strategies,		
	and Priority Programs		
	and Projects		
10:30 AM	Panel Discussions	Panelist 1	15 mins.
10:45 AM		Panelist 2	15 mins.

Time	Activity	Persons Responsible	Duration
11:00 AM	Group Workshop	IDC Secretariat	60 mins.
12:00 NN	LUNCH BREAK		
01:00 PM	Group Workshop	IDC Secretariat	120 mins.
PLENARY SESSI	ON 2		
3:00 PM	Presentation Outputs	Group Rapporteurs	
	Food Security,		10 mins.
	Agriculture, Agri-		
	business		
	Trade, Investment,		10 mins.
	Services		
	Industry, Research		10 mins.
	and Development,		
	Technology and		
	Innovation		
	Water		10 mins.
	Physical Connectivity		10 mins.
	Power and Energy		10 mins.
4:00 PM	Facilitated Open	ARD APOLLO EDWIN S. PAGANO	60 mins.
	Forum	Secretary, RDC MIMAROPA	
		Assistant Regional Director, NEDA MIMAROPA	
05:00 PM	Closing Remarks	REV. FR. ARVIN ANTHONY J. MADLA	
03.00174		Co-Chairperson, RDC MIMAROPA	

II. Consultation Mechanics

A. Simultaneous Breakout Sessions

- 1. The simultaneous breakout sessions will begin with a brief presentation of the Sectoral Committee Secretaries covering the initial assessment and challenges, strategies, and priority programs and projects per sector/sub-sector.
- 2. This will be followed by a 15-minute talk/discussion of each of the identified panelists per sector/sub-sector.
- 3. The session will then proceed to a Group Workshop, where the Secretariat will present a series of questions relevant to the sector/sub-sector (Please see Section III. Guide Questions).
 - a. Participants will be given ten minutes to respond to the questions or provide inputs specific to their sectors of concern through the use of MetaCards.
 - b. Participants are also encouraged to accomplish the following online survey to submit their inputs and share related statistics and information.

Link to Online Survey:

GROUP 1 : Food Security, Agriculture, Agri-business https://bit.ly/RDPConsultationGroup1

GROUP 2 : Trade, Investment, Services https://bit.ly/RDPConsultationGroup2

GROUP 3 : Industry, Research and Development, Technology and Innovation <u>https://bit.ly/RDPConsultationGroup3</u>

- 4. Each group shall designate a Group Rapporteur to present the workshop outputs during plenary session 2.
- 5. NEDA MIMAROPA will facilitate the group workshops and serve as documenter.

B. Plenary Session 2

- 1. Group rapporteur shall be given 15 minutes each to present the group outputs using the template provided by the Secretariat.
- 2. The plenary session will then proceed to a Facilitated Open Forum wherein the participants may raise questions/inputs/concerns in any of the sectors of concern (up to two questions per participant only).

III. Guide Questions

Chapter 6.1: Ensuring Food Security &

Chapter 7: Modernizing Agriculture and Agribusiness

- 1. Describe the status of agriculture in the MIMAROPA Region
- 2. Where do you see the agriculture sector going in the next six years? How can we ensure food security and modernize agriculture and agribusiness in the region?
- 3. What challenges have you experienced or observed in:
 - Crops Production
 - Livestock Production
 - Fisheries Production
 - Postharvest
 - Agribusiness
- 4. What strategies would you like to include in the RDP towards addressing the challenges in the agriculture sector, specifically for:
 - Crops Production
 - Livestock Production
 - Fisheries Production
 - Postharvest
 - Agribusiness

- 5. What projects would you like to include in the RDP/RDIP towards addressing the challenges in the agriculture sector, specifically for:
 - Crops Production
 - Livestock Production
 - Fisheries Production
 - Postharvest
 - Agribusiness

Chapter 8: Revitalize Industry

- 1. Describe the status of the industry sector in the MIMAROPA Region. What are the strong industries of the region? What are the weak industries?
- 2. Where do you see the industry sector going in the next six years? How can we revitalize the industry sector?
- 3. What challenges have you experienced or observed in:
 - Construction
 - Manufacturing (agro-based)
 - Mining and Quarrying
 - Electricity, gas, water, steam
- 4. What strategies would you like to include in the RDP towards addressing the challenges in the industry sector, specifically for:
 - Construction
 - Manufacturing (agro-based)
 - Mining and Quarrying
 - Electricity, gas, water, steam
- 5. What projects would you like to include in the RDP/RDIP towards addressing the challenges in the industry sector?

Chapter 9: Reinvigorate Services

- 1. Describe the status of the services sector in the MIMAROPA Region. What are the strong industries in the services sector of the region? What are the weak industries?
- 2. Where do you see the services sector going in the next six years? How can we revitalize the services sector?
- 3. What challenges have you experienced or observed in:
 - Tourism
 - Wholesale, retail, trade
 - Transportation and Storage
 - Information and communication
 - Creative industries

- 4. What strategies would you like to include in the RDP towards addressing the challenges in the services sector, specifically for:
 - Tourism
 - Wholesale, retail, trade
 - Transportation and Storage
 - Information and communication
 - Creative industries
- 5. What projects would you like to include in the RDP/RDIP towards addressing the challenges in the industry sector?

Chapter 10: Advance R&D, Technology, and Innovation

- 1. Describe the status of the R&D and STI ecosystem in the MIMAROPA Region.
- 2. Where do you see the R&D and STI going in the next six years? How can we advance R&D, Technology and Innovation?
- 3. What challenges have you experienced or observed in:
 - Research and Development
 - Technology and Innovation
- 4. What strategies would you like to include in the RDP towards addressing the abovementioned challenges, specifically for:
 - Research and Development
 - Technology and Innovation
- 5. What projects would you like to include in the RDP/RDIP towards addressing the challenges in the R&D, technology, and innovation?

Chapter 11: Promote Trade and Investments

- 1. Describe the status of trade and investments in the MIMAROPA Region.
- 2. Where do you see the region's trade and investments going in the next six years? How can we promote trade and investments?
- 3. What challenges have you experienced or observed in:
 - Promoting Trade
 - Promoting Investments
- 4. What strategies would you like to include in the RDP towards addressing the abovementioned challenges, specifically for:

- Promoting Trade
- Promoting Investments
- 5. What projects would you like to include in the RDP/RDIP towards addressing the challenges in promoting trade and investments?