







Stage 2 Green Assessment (GA): Training on Ground -truthing for GA through a Remotely Piloted Aircraft System

Prepared by: Center for Conservation Innovation Ph., Inc for the USAID SIBOL Activity

Training Date: July 31, 2023 to August 4, 2023 (Luzon CLuster); August 7 to 11, 2023 (Visayas-Mindanao Cluster)

Training Venue: Luzon cluster - Pampanga (venue TBA); Visayas-Mindanao Cluster - Cebu (venue TBA)

Training Type: face-to-face meeting

Training Objectives:

This training specifically aims to engage the participants in:

- developing an aerial survey plan for ground-truthing to validate the land cover status after undergoing an extreme event and collect the necessary reference polygons for damage assessment and detect landcover changes;
- 2. understanding the principles of ground-truthing through aerial surveys;
- 3. understanding the use of a Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) and ground control points (GCPs) for ground-truthing; developing orthomosaic images from RPAS photography;
- 4. interpreting land cover classes from orthomosaic images and assessing accuracy; and
- 5. forming RPAS sub-teams and developing a schedule for each to cover the training polygons located on the ground.

Training Process:

This training is good for a duration of five days. This will consist of recollection of the process to develop a survey plan, concepts about aerial ground truthing, setting-up of ground control points and the base station, drone image processing, on-field training and fieldwork planning.

Training Program:

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person |
|----------------------------------|---|----------|-----------------|
| | Day 0 (Sunday) | | |
| | Arrival of facilitators and participants; Preparation | | |
| | Day 1 (Monday) | | |
| Program will commence by 9:00 AM | | | |
| 08:30 AM to | Registration and arrival of participants | | |

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person |
|-------------------------|---|----------------|---|
| 9:00 AM | | | |
| 9:00 AM to 9:05 AM | Opening Prayer | 5 mins | SIBOL Facilitator |
| 9:05 AM to 9:10 AM | Opening Remarks | 5 mins | DENR Climate Change Service |
| 9:10 AM to 9:20 AM | Welcome Remarks | 10 mins | DENR Regional Executive Director |
| 9:20 AM to 9:30 AM | Message from SIBOL | 10 mins | SIBOL Chief of Party |
| 9:30 AM to 10:00 AM | Introduction of Participants | 30 mins | Participants |
| 10:00 AM to 10:10 AM | Introduction of Facilitators | 10 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitators |
| 10:10 AM to 10:40 AM | Introduction to SIBOL Green Assessment | 30 mins | Jennica Paula Masigan SIBOL Facilitator |
| 10:40 AM to 12:25 PM | Lecture Series 1.1: Green Assessment transition from Stage 1 to Stage 2 Pre-Stage 2 preparation steps at Stage 1 rapid assessment; Review of creating reference points and training polygons for aerial survey planning Land cover classification for Green Assessment | 1 hour 45 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas SIBOL Facilitator |
| 12: 25 PM to 1:25 PM | Lunch | 1 hour | |
| 1: 25 PM to 3:10 PM | Lecture Series 1.2: Preparations for Stage 2 mapping Reference points map | 1 hour 45 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya SIBOL Facilitator |
| 3:10 PM to 5:00 PM | Activity 1: Preparations for Stage 2 mapping Review the preliminary map of reference points developed in Stage 1 to guide the ground- | 1 hour 50 mins | Participants (Note: Each region has to bring to the session the rapid assessment map developed in Stage 1 for review and planning) |

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person |
|-------------------------|---|-------------|--|
| | truthing/validation surveys; Develop and agree on the land cover classes to comprise the main map to be used for Stage 2; and Develop a plan for GT using either the traditional walk-through of ground surveys or rapid survey through RPAS. | | |
| | Day 2 | 2 (Tuesday) | |
| Program will cor | mmence by 9:00 AM | | |
| 8:30 AM to 9:00 AM | Registration & Attendance | 30 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants |
| 9:00 AM to 10:00 AM | Continuation of Activity 1: Preparations for Stage 2 mapping | 1 hour | Participants |
| 10:00 AM to 12:00 AM | Deliver presentations for the following activities: Activity 1: Preparations for Stage 2 mapping | 2 hours | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants |
| 12:00 NN to 1:00 PM | Lunch | | |
| 1:00 PM to 1:20 PM | Lecture Series 2.1: Ground-truthing by Aerial survey Remotely Piloted Aircraft (RPA) vs Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) Importance of using RPAS in conservation | 20 mins | Daniel Glenn Darapiza SIBOL Facilitator |

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person |
|------------------------|--|-----------------|---|
| 1:20 PM to 4:00 PM | Lecture Series 2.2: The basic fundamentals and moves in flying drones | 2 hours 40 mins | Daniel Glenn Darapiza SIBOL Facilitator |
| 4:00 PM to 5:00 PM | Lecture Series 2.3: Typical RPAS mapping workflow Project Design Training data points (from the pre-processed contemporary land cover and cover change analysis) Area of interest Maps Reconnaissance Activities List of equipment Flight planning Manual flight or using flight planning software Pix4D mapper App | 1 hour | Regina Aedrianne Felismino- Inovejas SIBOL Facilitator |
| | Day 3 (Wednesday) | | |
| Program will cor | nmence by 9:00 AM | | |
| 8:30 AM to 9:00 AM | Registration & Attendance | 30 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants |
| 9:00 AM to 9:30 AM | Recap | 30 mins | |
| 9:30 AM to 11:00 AM | Continuation of Lecture Series 2.3: Typical RPAS mapping workflow | 1 hour 30 mins | Regina Aedrianne Felismino- Inovejas SIBOL Facilitator |

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person |
|-------------------------|--|----------------|--|
| | o List of equipment | | |
| 11:00 AM to 11:30 AM | Lecture Series 3: Requisite during flight survey • Forms • Checklists | 30 mins | Regina Aedrianne Felismino- Inovejas SIBOL Facilitator |
| 11:30 AM to 12:30 AM | Lecture Series 4: Post-flight requisite | 1 hour | Regina Aedrianne Felismino- Inovejas SIBOL Facilitator |
| 11:30 AM to 12:00 NN | Lecture Series 5: Establishing Ground Control Points Importance and component of GCPs Briefing on the sub-meter accuracy GPS and its importance Trimble Mobile Manager configuration Trimble Catalyst DA1 setup | 30 mins | Czeskian Realo SIBOL Facilitator |
| 12:30 PM to 1:30 PM | • Lunch | | |
| 1:30 PM to 2:00 PM | Lecture Series 6: Real Time Kinematic (RTK) aerial surveying • Workflow of using the RTK enabled RPA • Factors to consider in using an RTK enabled RPA • Process of data collection • DJI Phantom 4 RTK & base station set-up • Processing using the DJI Terra software | 1 hour 30 mins | Daniel Glenn Darapiza SIBOL Facilitator |
| 2:30 PM to 4:30 PM | Lecture Series 7: Rule of Thumb on Ground truthing through RPAS | 1 hour 30 mins | Regina Aedrianne Felismino- Inovejas SIBOL Facilitator |
| 4:30 PM to 4:45 PM | Preparations for on-field calibration | 15 mins | Czeskian Realo; SIBOL Facilitator & Participants |
| | Day 4 (Thursday) | | |
| Program will cor | Program will commence by 7:00 AM | | |

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person | |
|-------------------------|---|----------------|--|--|
| 7:00 AM to 12:00 NN | Registration, Attendance and Transport On- Field calibration • The basics, fundamentals and moves in flying drones | 5 hours | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants | |
| 12:00 NN to 1:00 PM | Lunch | 1 hour | | |
| 1:00 AM to 5:00 PM | On- Field calibration • Ground truthing through RPAS hands-on application | 5 hours | | |
| | Activity 2: Ground truthing through RPAS RPAS survey methodologies | | | |
| | Day 5 (Friday) | | | |
| Program will cor | nmence by 9:00 AM | | | |
| 8:30 AM to 9:00 AM | Registration and Attendance | 30 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants | |
| 9:00 AM to 10:00 AM | Lecture Series 8: Data pre-processing using Pix4D mapper software | 1 hour | <u> </u> | Daniel Glenn Darapiza SIBOL Facilitator |
| | Activity 3: Data pre-processing using Pix4D mapper software | | | |
| 10:00 AM to 10:15 AM | Lecture Series 9: Sample Interpretation of drone orthomosaic images based on the Land cover classification for Green Assessment through visualization | 15 mins | Daniel Glenn Darapiza SIBOL Facilitator & Participants | |
| 10:15 AM to 11:30 NN | Prepare presentations for the following activities: | 1 hour 15 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; | |
| | Activity 2: Ground truthing through RPAS Activity 3: Data pre-processing using Pix4D mapper software | | Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants | |
| | Post - evaluation Form | | | |

| Date/Time | Торіс | Duration | Resource person |
|------------------------|--|----------------|--|
| 11:30 AM to 1:00 PM | Lunch | | |
| 1: 00 PM to 2:15 PM | Deliver presentations for the following activities: Activity 2: Ground truthing through RPAS Activity 3: Data pre-processing using Pix4D mapper software | 1 hour 15 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants |
| 2:15 PM to 2:45 PM | Q&A: Participants remarks regarding the training | 30 mins | Dr. Oliver G. Coroza; Kristine Andaya; Daniel Glenn Darapiza; Regina Aedrianne Felismino- Inovejas; Czeskian Realo SIBOL Facilitator & Participants |
| 2:45 PM to 3:15 PM | Distribution of Certificate of Appearance and Certificate for Completion of Training | 30 mins | SIBOL Facilitators & Participants |
| 3:15 PM to 3:30 PM | Closing remarks | 15 mins | DENR CCS representative / SIBOL Representative |

Training Requirements for the participants:

- 1. Stage 1 output from the SIBOL Green Assessment: Remote Sensing Training and GIS Workshop
- 2. Computer/ Workstation;
 - a. Minimum Requirements:
 - i. Hard drive: at least 500 HDDii. Memory: at least 32GB RAM
 - iii. Processor type: at least Intel core i7 processor
 - iv. 32/64 bit
 - v. Operating system: at least Windows 7
 - b. Download mobile apps (Android: Playstore & Iphone: Apple Store)
 - i. Pix4D capture;
 - ii. CTRL+DJI;
 - iii. Windy;
 - iv. UAV Forecast;
 - v. DJI Go 4;
 - c. Download software
 - i. QGIS; and
 - ii. Pix4D mapper;
- 3. Remotely Piloted Aircraft/ Drone (please bring if you have an equipment);
- 4. Hand-held GPS
- 5. Sub-meter level precision GNSS receiver;
- 6. Binoculars;
- 7. Drone extra batteries;
- 8. External hard drive (optional);

Training Qualifications for the participants:

- Team composition: at least one of the three participants from each office should have been a participant
 of the Green Assessment Stage 1 Training of Trainers, one PENRO representative, one CENRO
 representative
- 2. Natural Sciences, forestry or engineering background
- with primary institutional function to conduct remote-piloted aerial or land mapping surveys
- who knows how to use & read GPS and GNSS equipment
- able to exercise the function to overlay and manipulate spatial layers in different mapping software